In het centrum van Nijlen zal een nieuw Beekpark Zuid verrijzen in het verlengde van het bestaande Beekpark in het noorden van de gemeente.

Het lokaal bestuur slaat daarvoor de handen in elkaar met een aantal partners en met de toekomstige gebruikers van het park, dat zich situeert tussen de Academie voor Beeldende Kunsten en de secundaire school githo nijlen.

Griet Van Olmen, schepen voor Plattelandsbeleid: "We vertrekken vanuit een uitgebreid participatief traject waarbij alle huidige en toekomstige gebruikers betrokken worden: de school en de academie, de Chiro, de hondenclub, de omwonenden, enzovoort.

Samen werken zij aan een gedragen masterplan en landschapsontwerp voor het Beekpark Zuid, dat alles in zich heeft om uit te groeien tot een multifunctionele dorpstuin."

Deze dorpstuin vormt een trage verbinding tussen de twee Netes en verenigt verschillende functies voor jong en oud: onderwijs en natuureducatie, ontmoeting, zachte recreatie, kleinschalige landbouwactiviteiten zoals volkstuintjes of moestuintjes, enz.

Provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid ondersteunen dit initiatief met een projectsubsidie van 126.473 euro uit het Platteland Plus-programma.

Deze middelen worden onder meer ingezet om een extern bureau onder de arm te nemen voor de ontwikkeling van het masterplan en landschapsontwerp én voor de eerste realisaties op het terrein: ontmoetingsplekken met zitbanken, trage verbindingswegen, belevingselementen, enzovoort.

Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Plattelandsbeleid: "Belangrijk is dat we hiermee ook andere lokale besturen kunnen inspireren. Het voorbeeld van Beekpark Zuid verdient navolging.

Ook elders in de provincie kunnen multifunctionele dorpstuinen als deze een mooie verbinding vormen tussen de dorpskern en de omliggende open ruimte. Als plaats van ontmoeting dragen ze bovendien bij tot de sociale cohesie in de dorpen."

Foto : vlnr. burgemeester Paul Verbeeck, gedeputeerde Kathleen Helsen en schepen Griet Van Olmen aan wat straks Beekpark Zuid wordt/ prov. Antwerpen.